Świat na talerzu

Free-Photos / Pixabay

Stajemy się coraz bardziej światowi. Dzięki rozwojowi gospodarczemu i dostępowi do wszelkich dóbr, coraz więcej podróżujemy, zwiedzając świat. Dzisiaj nie jest już wielką wyprawą wycieczka do sąsiedniego miasta, dzisiaj przemierzamy dalekie kontynenty, poznając obcą nam kulturę i kuchnie. Poznajemy innych ludzi, myślących i żyjących jednak w sposób zupełnie odmienny od naszego. Uczymy się szacunku do nich, zauważamy, że nie ma jednego sposobu na życie, że dzisiaj każdy może wybrać sposób, w jaki chce je spędzić. Najpierw jednak musi poznać inne warianty, aby w ogóle zdać sobie sprawę z różnorodności, jaka nas otacza.

To samo dotyczy kuchni. Uwielbiamy naszą wspaniałą rodzimą, polską, tłustą kuchnie. Szczycimy się nią na świecie. Istnieją przecież polskie dania, które już od lat robią furorę za naszą granicą. Coraz częściej równie to my zachwycamy się specjałami z innych stron świata, które wkradają się do naszych domów i lokali.

Jednym z najbardziej adekwatnych przykładów jest sushi. Tradycja jedzenia surowych ryb, podawanych na specjalnie przygotowanym ryżu przywędrowała do nas Japonii. Ten dalekowschodni przysmak już od wielu lat robi zawrotną karierę na całym świecie, nie tylko ze względu na fantastyczny smak, ale również na jego właściwości prozdrowotne. Coraz częściej zdarza się również i u nas, że zamiast tradycyjnego schabowego, decydujemy się zamówić na obiad zestaw sushi, który możemy sami skomponować, zależnie od naszych preferencji i zlecić jego wykonanie doświadczonemu sushimasterowi.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*