Sushi w domu

rawpixel / Pixabay

Tak zwane suszarnie czyli restauracja z sushi są bardzo popularne w naszym kraju. Niestety te azjatyckie smakołyki nie należą do najtańszych, szczególnie jeżeli w środku znajduje się jakaś droższa ryba albo owoce morza. Na szczęście sushi z powodzeniem można przygotowywać też w domu.

Przepisy na sushi

Rodzaje sushi mogą przyprawić o zawrót głowy. Trudno połapać się w tych wszystkich skomplikowanych nazwach, takich jak na przykład sashimi. Jedno jest pewne – dla każdego miłośnika sushi dużo bardziej opłacalne będzie nauczenie się robienia sushi w domu. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, a w różnego rodzaju marketach od czasu do czasu pojawiają się azjatyckie składniki do sushi w dobrych cenach.

Zakupy

Żeby w ogóle myśleć o robieniu sushi w domu trzeba zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Po pierwsze ważny jest odpowiedni ryż do sushi, jego ziarenka muszą się kleić, aby podczas zwijania sushi na macie miało ono odpowiedni kształt. Trzeba kupić również glony, wasabi, marynowany imbir, oraz specjalną matę do zwijania. Potem wystarczy tylko skompletować świeże składniki, wśród których najpopularniejszy jest łosoś, krewetki, awokado, szczypiorek oraz kremowy serek do smarowania, podobny do popularnego na całym świecie serka Philadelphia. Domowe sushi może być naprawdę przepyszne, trzeba tylko opanować odpowiednią technikę składania i krojenia sushi w kawałki. Na szczęście w internecie nie brakuje filmików z instruktaż, zatem małymi krokami każdy może zostać sushi masterem we własnym domu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*