Resturacja sushi – poznaj miejsce powstałe z pasji do kuchni japońskiej

tookapic / Pixabay

Restauracja sushi to miejsce inspirowane Krajem Kwitnącej Wiśni, gdzie jedzenie przygotowywane jest według tradycyjnych technik. Także przygotowywanie sushi wiąże się ze swoistym rytuałem, co dla Polaków wynika również z egzotyczności tego dania.

Restauracja sushi – oferta

Popisowe danie, czyli sushi to sposób podawania ryżu, specjalnie przyrządzonego, wraz z rybą – na ogół surową. Wskazuje się, że w literaturze japońskiej wzmianka o ryżu pochodzi już z XIX wieku.
W ofercie restauracji sushi znajduje się wiele rodzajów tego dania. Najpopularniejsze to m.in. Maki sushi w formie roladek z różnym nadzieniem, zawijanych w wodorosty nori. Innym rodzajem jest Temaki sushi – rożki z wodorostów nori wraz z ryżem i farszem rybno – warzywnym. Z zewnątrz są kolorowe i wyglądem nawiązują do kwiatów. Kolejnym, popularnym rodzajem sushi jest Chirashi sushi – forma sushi podawanego w głębokich miseczkach, gdzie ryż jest wymieszany ze składnikami rybnymi i warzywnymi.

Restauracja sushi i rytuał jedzenia tej potrawy

W restauracji sushi je się za pomocą pałeczek lub palcami. Każdy z tych rodzajów jest poprawny. Dla Polaków i mieszkańców Europy jedzenie pałeczkami może być początkowo trudne, ale wówczas można zapoznać się z oryginalną, japońską procedurą jedzenia w ten sposób. Wymaga to właściwego chwytania pałeczek za pomocą palców i odpowiedniego przekręcenia sushi, kiedy je podnosimy.

Wizyta w restauracji sushi to też okazja do zapoznania się z małym słowniczkiem pojęć związanych z sushi, takich jak: sakana, sake lub np. gari.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*