Oferta restauracji sushi

PickupImage / Pixabay

Restauracja sushi posiada w ofercie tradycyjne, japońskie dania, proste w formie, a w kulturze znane od XIX wieku. W nowoczesnych restauracjach szacunek do tradycyjnych dań i form podawania ich łączy się z otwartością na innowacyjne smaki.

Restauracja sushi – co znajduje się w ofercie?

W restauracji można znaleźć tradycyjne formy podawania tego japońskiego dania, takie jak: nigiri, maki i sashimi, jak i nowoczesne. W przyrządzaniu sushi istotny jest każdy szczegół. Dlatego ważna jest wysoka jakość składników, dokładność w przygotowaniu i efektywne podanie. Dla gości ważna jest również przyjazna atmosfera i delikatna muzyka, która tworzy aurę w pomieszczeniu.

Skąd wzięło się sushi, podawane w restauracjach sushi?

Sushi, w formie jaka jest znana obecnie, powstało w XIX wieku. Wówczas to zaczęto zakwaszać ryż za pomocą octu ryżowego. Do zalewy dodawano też cukier, by miała klejącą się konsystencję. Do tego dochodziły też inne składniki, będące sekretem mistrzów kuchni i odpowiadające za unikalny smak.
Obecnie to również zakwaszony ryż jest uznawany za postawę sushi. Warto wiedzieć, że w Japonii jest on znacznie kwaśniejszy niż w krajach europejskich.

Restauracja sushi to także rytuał związany nie tylko z tym daniem, ale również ze sposobami jego jedzenia. Z tym drugim wiąże się dbałość o przyjazną atmosferę w lokalu i delikatną muzykę, która umila sam posiłek. Dzięki temu jedzenie popularnych hosomaki, futomaki i uramaki ma w sobie coś niezwykłego, wiążącego się z kulturą kraju Wschodu.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*